Ingatlan eladás önállóaningatlan felújításIngatlan eladás előtti felújítás

Mint ahogy Az eladó ingatlan felkészítése az eladásra alcím alatt  is olvasható, az eladó ingatlan sokkal kelendőbb és jobb áron adható el, ha azokat a munkálatokat, javításokat elvégezzük, melyek nem kerülnek sokba és a házunk, lakásunk ez által jobb benyomást kelt a potenciális vásárlóban. Ha az ingatlan eladás sikeressége szempontjából rangsorolnánk a kelendőségi szempontokat, akkor valószínűleg az eladó ház vagy lakás állapota az első helyre kerülne.

Tény, hogy rengeteg felújítottnak mondott eladó ingatlannal találkozunk az ingatlanpiacon, de az is tény, hogy ezeknek a nagy része csak frissen festett, nem pedig igazából felújított.

 

Az eladó ingatlan olyan műszaki tulajdonságai, mint például a szigetelés, vagy a statikai állapot csak nagy költség ráfordításával javíthatók. De vannak olyan kevesebb pénzből megoldható javítások, amelyeket mindenképpen érdemes elvégeznünk vagy elvégeztetnünk. Ilyen például a már említett újrafestés, vízcsapok vízkőtlenítése, csöpögő csapok megjavítása, esetleg burkolatok cseréje, stb. Az ingatlan eladás minden bizonnyal gyorsabban és jobb áron fog megtörténni, ha az ésszerű – és olcsó – felújításokat elvégezzük.

A tárgyaltakból kitűnik, hogy óriási különbség van a felújított lakások, házak között.

Jó tudni azt is, hogy például egy 10 millió forint körüli panellakás esetében hiába költünk mondjuk 5 millió forintot felújításra, valószínűleg nem fogjuk tudni eladni 15 millió forintért. Valószínűleg egy ilyen értékű eladó ingatlanba nem érdemes több millió forintos konyhabútort vagy valamilyen nagy értékű hidromasszázs kádat vásárolni, márványburkolatot lerakni, kicsi az esély arra, hogy aki ilyen luxusberendezéseket meg tud fizetni, az ezeket mondjuk egy 45 négyzetméteres panellakásba szeretné használni. Tehát maradjunk a valóság talaján, az ingatlan eladás előtti felújításra csak ésszerűen (keveset) költsünk.

Arra is gondoljunk egy esetleges burkolatcseréknél, csempézésnél, hogy nem ismerjük az ingatlanunk leendő vásárlójának az ízlését, tehát semmiképpen se ragaszkodjunk egy meghatározott, karakteres stílushoz. Ezt legjobb az eladó ingatlan megvásárlójának az ízlésére bízni, potenciális vevőket veszíthetünk el az által, ha nem tetszik neki mondjuk a vadonatúj csempénk mintázata vagy színe, és mivel mi újítottuk fel történetesen a csempeburkolatot, ezért többet is kérünk a lakásért.

Összegezve: az ingatlan eladás előtt egy minimális, ésszerű felújítás mindenképpen szükséges, de mértékkel bánjunk a költségekketl és óvatosan az extrém stílusirányzatokkal!

 

 


Comments

Ingatlan eladás előtti felújítás — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>