Ingatlan eladás önállóaningatlan adózásIngatlan eladás utáni adózás

Ingatlan eladása utáni adózásAz ingatlan eladás utáni adózás természetesen csak az ingatlant eladó magánszemélyre vonatkozik, az ingatlan megvásárlójára nem.

A fennálló jogszabályok szerint adófizetési kötelezettség az ingatlant eladó magánszemély számára csak akkor áll fenn, ha a birtokában lévő ingatlant a megszerzésétől kezdődően egy – a törvényben meghatározott – időn belül adja el. 

Lakás eladása és ház eladása esetében az ingatlan megszerzési évét követő ötödik évben, egyéb ingatlan eladásakor a szerzés évét követő tizenötödik évben már nem kell adóznia az ingatlant eladónak.

 

Ha az ingatlant a korábbiakban leírt idő előtt adja el a tulajdonos, akkor az eladásból keletkezett jövedelem után adót kell fizetni, amely jövedelem az eladott ingatlan eladási árából határozható meg. Ez a jövedelem nem része az összevont adóalapnak, tehát nem kell „bruttósítani”. A fizetendő adó 2011-től az eladó magánszemély által bevallott jövedelem után az egységes adókulcsnak megfelelő 16 százalék.

Az ingatlan eladás utáni adózásnál feltétlenül figyelembe kell venni, hogy a bevallási kötelezettség nem abban az adóévben keletkezik, amikor az ingatlan ellenértéke kifizetésre kerül, hanem amikor átruházási szerződést az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Ha a magánszemély tulajdonába öröklés útján került az ingatlan, akkor – a jogszabály értelmében – a szerzési időpont az elhalálozás napja.

(folytatjuk)


Comments

Ingatlan eladás utáni adózás — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>